Om kristaller

Historia

Kristaller har en lång historia av användning i olika kulturer för deras påstådda helande och energigivande egenskaper. I antikens Grekland och Egypten användes kristaller som amuletter och talismaner för att skydda mot onda andar och sjukdomar. I Kina och Indien har kristaller varit en del av traditionell medicin och spirituella praktiker i århundraden.

Idag
Även idag är det många som söker efter naturliga och spirituella metoder för att hantera stress, ångest och andra hälsoproblem. Kristaller erbjuder en enkel och tillgänglig form av sådan alternativ terapi. Den estetiska och sensoriska upplevelsen av kristaller spelar också en roll. Kristaller är ofta vackra och taktila, vilket kan ge en känsla av lugn och välbefinnande. Att hålla eller bära en kristall kan fungera som en påminnelse om intentioner eller mål, vilket kan hjälpa att känna sig mer fokuserad och centrerad.

Vanliga former

Kristaller bryts i grottor över stora delar av världen. De berabetas därefter på olika sätt, slipas, trumlas, sågas, formas beroende på hur slutprodukten ska se ut.

• Råa bitar

•  Trumlade (mindre bitar körs i en maskin för att få en slät yta)

• No-worry stone (platta stenar som man kan hålla i handen). 

• Palmstone (lite större ovala stenar som brukar passa bra i handflatan).

• Cuddlestones (lite större, rundade trumlade).

• Kluster (naturliga, ofta lite större, bitar fulla med små spetsar/taggar).

• Carvings (utsågade och polerade i olika former, till exempel hjärtan, stjärnor, månar klot).

• Spetsar (naturliga spetsar eller utsågade).

• Torn (utsågade, stående torn). 


 Hur väljer man kristall?

Titta, kläm och känn efter inombords.
Är det första gången du ska köpa kristaller rekommenderar vi att du besöker en fysisk butik där du själv kan ta upp och titta på olika kristaller.Lita på din intuition och välj kristaller som du känner dragning till.

Eftersom kristaller vibrerar på olika energifrekvenser så känner vi intuitivt av vilken kristall vi behöver mest, där och då. Eftersom allt är energi, även vi, så påverkar de olika frekvenserna varandra. Behöver du mer av kärleksvibration i ditt liv så dras du troligen till Rosenkvarts och andra stenar med den frekvensen. Är det healing du behöver finns det kristaller med den vibrationen.

Ett annat sätt är att välja kristaller efter egenskaper som du söker. Vill du ha mer pengar i livet? Ja då är det ju till exempel grön aventurin och pyrit som du bör ha. Vill du attrahera mer kärlek i livet? Ja då kanske du ska ha rosenkvarts? Du kan alltid fråga oss i butiken och om du vill kan du själv läsa på om kristallernas egenskaper (vi har en bra bok i butiken.

Hur använder man kristaller?

Vi själva använder kristaller på olika sätt vid olika tillfällen. Det kan vara skönt att ha med sig sin favoritsten för stunden i fickan under dagen, eller hålla den i handen då och då.

 Meditation
 
Man kan med fördel använda kristaller vid meditation! Till exempel kan det vara bra med en lugnande kristall, kristaller som skyddar mot negativ energi och som är renande. Det finns även kristaller som sägs underlätta kontakt med ditt högre jag/universum. Vissa håller i kristallerna när de mediterar, andra lägger dem framför sig och så finns det de som gör båda. Det finns inget fel sätt!

 Healing
Vid healing kan man använda kristaller som hjälpmedel, det är till exempel väldigt vanligt vid chakrabalansering då man använder kristaller som vibrerar i samma nivå som respektive chakra. På så sätt hjälper kristallerna till att balansera och rena kroppens energier. 

 Beskydd
 Man kan bära med sig kristaller för skydd mot negativa energier eller energitjuvar, antingen som stenar i fickan eller väskan, eller som smycken. Eller så kan man till exempel ha en kristall liggandes vid datorn när man jobbar, shungit är exempel på en sten som sägs skydda mot elektromagnetisk strålning och superbra att ha mellan sig och sin telefon/dator. Man kan också placera ut kristaller på strategiska ställen i hemmet för att skydda det mot negativ energi.

 Sätta intentioner
 
Har du en viss önskan eller ett mål kan kristaller hjälpa dig att uppnå det. Välj en kristall som "passar" med ditt mål (till exempel en rosenkvarts för mer kärlek i livet). Man kan göra detta genom en liten ritual till exempel där man skriver ner sina mål och lägger i en liten "wishbag" där man även lägger ner kristallerna som man valt ut för detta. Vissa sover med den under kudden och andra bär den med sig för att ständigt påminnas. Men detta är bara ett exempel, det finns nog lika många olika sätt att sätta intentioner som det finns människor i världen och det finns inget fel sätt. Känns det rätt för dig så är det rätt!
 

Rena dina kristaller

Som vi nämnt tidigare så är allt energi. Vi är energi och vi är ständigt omgivna av energi. Även om alla kristaller har olika egenskaper och "ska vara bra för" specifika saker så har alla kristaller i grund och botten i uppgift att skydda oss mot negativ energi. Detta innebär att när du befinner dig i en negativ situation, om du är ledsen, arg, om du går förbi någon som är arg på ica - så absorberar kristallen den energin för att du inte ska göra det. 

Som exempel, har du gått runt med en lepidolit i handen när du mått väldigt dåligt så kommer den energin tas upp av lepidoliten eftersom det är en sten som ska hjälpa mot ångest. Och även om en kristall kanske aldrig kan bli "full" med negativ energi så kan stenens förmågor försvagas.

Alla kristaller bör renas då och då, man vet aldrig vad de har sugit åt sig och har man kristaller som man använder speciellt vid jobbiga situationer är det bra att rena dom lite oftare.

Rena helst dina nya kristaller direkt när du får hem dem, eftersom du inte vet vem som har rört vid dom innan eller om den har absorberat någon negativ energi.


Det finns flera sätt att rena kristaller!
Här är några:

Salvia - detta finns att köpa i färdiga torkade buntar eller så kan man odla själv och torka. Man renar kristallerna i röken tills man känner att man är färdig, lita på din intuition.

Palo santo - kommer från naturligt fallna träd i Amazonas och även här är det röken man använder för att rena kristallerna. Många upplever att denna doft är mildare än salvia.

Månen - man kan även passa på att lägga fram alla sina kristaller i ett fönster när det är fullmåne för att rena dom i månljuset.

Renande kristaller - det finns även kristaller som är renande och Selenit är en av dom. Man kan då köpa "reningsplattor" av selenit eller skålar, som man lägger kristallerna på/i för att på så sätt rena dom.

Jord - ett lite mer ovanligt sätt är att man kan gräva ner kristallerna för att låta jorden rena, och sen känner man av själv när det är dags att gräva upp dom.

Vatten (inte för alla)- man kan även rena i vatten men då måste man ha lite koll på vilka kristaller som tål vatten och inte. Selenit tål till exempel inte vatten alls.


Foton: Anna SilverdrakeShoppa kristaller